Säästä rahaa ja ympäristöä

 

Kotitalouksien energiankulutus voidaan jaotella välilliseen ja välittömään kulutukseen. Välittömään kulutukseen lasketaan esimerkiksi asuntojen lämmitys, auton polttoaineen kulutus ja lämpimän veden käyttö.

Välilliseen energiankulutukseen kuuluu ostettujen tavaroiden ja palvelujen koko valmistusketjun aiheuttama kulutus, mikä yleensä tilastoidaan teollisuuden käyttämäksi energiaksi. Välittömän kulutuksen osuus kodin energiankäytöstä on noin 40% ja välillisen noin 60%. Yksittäinen kuluttaja voi vaikuttaa suoraan oman välittömän kulutuksen määrään. Myös välilliseen kulutukseen voidaan vaikuttaa omilla kulutustottumuksilla ja -valinnoilla, esimerkiksi valitsemalla mahdollisimman lähellä valmistettuja ja kestäviä tuotteita sekä seuraamalla energiamerkintöjä.

Kodin lämpötila vaikuttaa eniten energiakustannuksiin
Suomessa taloja lämmitetään noin 250 päivää vuodessa. Kannattaa siis miettiä, miten lämmitys hoidetaan mahdollisimman mukavasti ja kokonaistaloudellisesti. Lämmitysjärjestelmän valinta vaikuttaa ratkaisevasti myös asumisen viihtyisyyteen.

Oleskelutilojen suositeltu lämpötila on 20–22 astetta, mikä useimpien mielestä tuntuu miellyttävältä ja on myös energiataloudellista ja terveellistä. Kaikkia kodin tiloja ei kuitenkaan tarvitse eikä kannata pitää yhtä lämpiminä. Säästäväistä on säätää kodin lämpötiloja huonekohtaisesti.

Huonelämpötilan alentaminen yhdellä asteella pienentää lämmityskustannuksia noin 5%.

Suositellut huonelämpötilat:

  • oleskelutilat 20–21 astetta
  • makuuhuone 18–20 astetta
  • varasto 12 astetta
  • autotalli 5 astetta.

Oikeita valintoja myös ruoan valmistuksessa
Ruoan kylmäsäilytys, ruoanvalmistus ja astianpesu muodostavat energiaa ja vettä kuluttavan yhtälön. Voit parantaa ruoanvalmistuksen energiatehokkuutta valitsemalla sopivan laitteen ja valmistusastian ruoan määrän ja valmistustavan mukaisesti. Esimerkiksi pienten ruokamäärien sulattamiseen, kuumentamiseen ja kypsentämiseen mikroaaltouuni on energiataloudellisin vaihtoehto. Keittotaso, uuni ja astiat kannattaa pitää puhtaina, sillä pinttynyt ja kiinni palanut lika heikentävät lämmönsiirtokykyä, pidentävät kypsymisaikoja ja lisäävät energiankulutusta.

Suomalaiset käyttävät paljon vettä
Jokainen suomalainen käyttää vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa. Keittiössä vettä menee 35 litraa ja pyykkiä pestessä 20 litraa asukasta kohden. Vessasta vedetään päivittäin alas noin 40 litraa puhdasta juomavettä. Eniten vettä käytetään peseytymiseen, 60 litraa vuorokaudessa. Kuukauden vedenkulutus henkeä kohden lämmityksineen maksaa noin 22 euroa. Mikäli et esimerkiksi sammuta vedenjuoksua suihkussa ollessasi, yhden minuutin saippuoinnin aikana käytät turhaan 12 litraa vettä, josta lämpimän käyttöveden osuus on 5 litraa. Viemäriin valuneen lämpimän käyttöveden mukana olet samalla tuhlannut energiaa 0,3 kWh.

Myös valaistuksen valinnalla on merkitystä
Suomalaisissa kodeissa on keskimäärin 23,5 valaistuspistettä, niistä 19 on hehkulamppuja, 0,5 halogeenilamppua, 3 vakioloistelamppuja ja yksi energiansäästölamppu. Taloussähkö on yhteisnimitys valaistukseen ja kodin laitteisiin kuluvalle sähkölle, valaistuksen osuus siitä noin 18%. Kotien ja valaistussähköstä yli 80% palaa hehkulampuissa.

Lue lisää energiansäästöstä Vihreän sähkön erikoissivuiltamme www.vihreasahko.fi ja tutustu samalla ympäristöystävällisempään tapaan käyttää energiaa!