Vanha lämmitysjärjestelmä ei ole ikuinen

Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän omistaja löytää itsensä jossain vaiheessa peruskysymysten ääreltä. Patteriverkosto saattaa jonain kauniina päivänä julkeasti lirutella sisältöään lattialle tai sitten peräti salaa lattian alle. Öljykattila voi vaatia turhan usein vierihoitoa tai maan alla makaava öljysäiliö voi olla puhkeamispisteessä. Pannuhuoneessa puuhastelu voi olla monelle hauskaakin puuhaa, mutta voisihan sitä vapaa-ajallaan joskus tehdä muutakin.

Kynnys vanhan ja tutun lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen voi aluksi tuntua korkealta ja työmäärä suurelta, mutta näin ei käytännössä tarvitse olla. 

 
Ennakoivat merkit
Yleisimpiä syitä sähköiseen lämmitysjärjestelmään siirtymiseen ovat vanhan vesikiertoisen järjestelmän epäluotettavuus ja halu päästä eroon työläistä lämmitysrutiineista. Epäluotettava tai työtä vaativa lämmitysjärjestelmä saattaa pahimmassa tapauksessa jopa rajoittaa elämistä ja matkustelua. Öljylämmityksen korjaustarpeen voi jokainen helposti todeta tutkimalla vuotuista öljynkulutusta, seuraamalla vikojen määrää ja tarkkailemalla laitteiston muiden osien kuntoa. Kohonnut öljyn kulutus kielii karstaisesta kattilasta tai kuluneesta polttimesta. Murentunut savupiipun pää tietää muuraushommia ja tarkastamaton iäkäs öljysäiliö menee jo uhkapelin puolelle. Patteriverkoston vedenpitävyyttä voit tarkkailla vesimittarista. Kun kaikki hanat ovat kiinni, kuuntele kuuluuko vesimittarista virtaavan veden ääntä ja liikkuuko mittari. Jos näin käy, saattaa rakenteissa olevassa putkistossa olla vuoto ja on syytä ryhtyä ripeisiin toimenpiteisiin. 
 

Peruskorjaajan lämmitysvaihtoehdot:

Vesikiertoinen 
Sähkölämmössä on valittavissa periaatteessa kaksi ratkaisua, kuiva tai vesikiertoinen. Jos lämmitysputkisto on varmasti hyvässä kunnossa voi kattilan paikalle asentaa sähkökäyttöisen lämpöakkuvaraajan. Lämpöakulla voidaan talo lämmittää jopa kokonaan edullisen yösähkön avulla, mikä näkyy heti pienempinä sähkölaskuina. Lämpöakun lisäksi tarvitaan erillinen 300 litran varaaja käyttöveden lämmittämistä varten.
 
 
Sähköpatterit
Jos epäilee vesiputkiston kestävyyttä, tai haluaa muutoin eroon vesikeskuslämmityksestä, täyttää pattereilla toteutettu sähkölämmitys useimpien toiveet parhaiten. Itse työ sujuu yksinkertaisesti siten, että lämmitysputkisto katkaistaan lattian tasolta poikki, kannetaan vesipatterit ja vanha kattila pihalle. Sähköpääkeskusta joutuu samassa yhteydessä useimmiten laajentamaan tai uusimaan kokonaan ja käyttövettä varten hankkimaan 300 litran varaaja. Lopputuloksena on siistin näköinen, helppohoitoinen ja mukava lämmitysratkaisu. Käytännössä yhdeksän peruskorjaajaa kymmenestä valitsee taloonsa sähköpattereilla toimivan lämmityksen. 
 

 Suuntaa antavia kustannuksia eri vaihtoehdoilla töineen ja tarvikkeineen: 

 1. Öljystä sähköpattereille 5 000-7 000 euroa
 
 2. Öljystä Lämpöakkujärjestelmään 6 000-7 500 euroa
 
 3. Sähkövastukset (2x6 kW) nykyiseen öljykattilaan 1000-1200 euroa 
 
 
 Muita kustannuksia lisäksi: 
 Sähköpääkeskuksen uusinta noin 1 300 euroa
 
 tai laajennusosa sähköpääkeskukseen 300-400 euroa
 
 Lattialämmitys pesuhuoneeseen säätimineen (kaakelointi ei sisälly arvioon) 600 euroa