Perinteinen patterilämmitys on huoleton ja edullinen

Sähköpatterit
Patterilämmitys on perinteisin sähkölämmitysjärjestelmä ja se perustuu huonekohtaisiin jatkuvatoimisiin sähköpattereihin. Sähkölämmityspattereissa on runsaasti vaihtoehtoja muotoilun, huonetilan käytön ja olosuhteen mukaan. Vaatimuksia patterien valinnalle asettavat esimerkiksi kosteusolosuhteet ja sallitut patterin pintalämpötilat. Lämpötilan säätö tapahtuu patteritermostaateilla tai keskitetyllä säädöllä. Useimmat valmistajat suosittavat patterikohtaista elektronista termostaattia.
 
 
Patterilämmitys käytössä
Koska sähkö muuttuu lämmöksi huoneessa olevassa sähköpatterissa, on lämmönjakojärjestelmän hyötysuhde 100 %. Nykyaikaiset sähköpatterit ovat tarkkasäätöisiä ja äänettömiä. Myös muotoilun puolesta löytyy markkinoilta jokaisen makuun sopivia malleja. Erilaiset lämpötilan asetukset, pudotuslämpötilat kotona/pois tai viikonloppukäytöt on helppo toteuttaa joko patterikohtaisella termostaatilla tai langattomasti kaukosäätimellä. Patterit sijoitetaan ikkunoiden alle, jolloin ne estävät tehokkaasti ikkunavetoa.
 
Rakenteellisesti sähköpatterit voidaan jakaa yhdistelmälämmittimiin ja suljettuihin lämmittimiin. Yhdistelmälämmittimessä huoneilma lämpenee osittain patterin lämpösäteilyn avulla ja osittain virtaamalla lämmittimen ja vastuselementin läpi. Huoneilman laatuun tällä ei ole vaikutusta, sillä jäähdysrivoilla varustetun vastuselementin lämpötila on suhteellisen alhainen, jolloin huonepöly ei pääse palamaan lämmittimessä. Yhdistelmälämmitin luovuttaa noin puolet lämpöenergiasta lämpösäteilynä ulkopinnan kautta ja toisen puolen virtauslämpönä. Yhdistelmälämmittimien pintalämpötilat jäävät normaalitilanteessa alle 60 asteen, joten ne sopivat myös lastenhuoneisiin.
 
 
Suljetussa lämmittimessä huoneilma ei kosketa vastuselementtiä, vaan ainoastaan patterin ulkopintaa, josta lämpö siirtyy ohi virtaavaan ilmaan ja säteilemällä huoneeseen. Säteilylämmön osuus on paljon suurempi kuin yhdistelmälämmittimessä, joten pintalämmöt ovat hieman korkeammat. Ominaisuuksiltaan suljettu lämmitin vastaa öljytäytteisiä malleja.
 
 
Hankintakustannukset:
Uuden pientalon (n. 140 m²) sähköpatterilämmitys asennettuna maksaa halvimmillaan noin 3000-3500 euroa.Yksittäisen patterin lisääminen tai vaihtaminen vanhaan taloon maksaa keskimäärin 170 euroa.Järjestelmä edellyttää vielä lämpimän käyttöveden varaajaa ja 300 litran varaaja maksaa paikoilleen asennettuna runsaat 1000 euroa.Patterilämmitysjärjestelmän kokonaiskustannukset liikkuvat noin 5000-6000 euron välillä. Katto- tai patterilämmityksen kokonaiskustannusten välillä ei ole juuri eroa.
 
 
Järjestelmän käyttö
Hyvän säädettävyyden ansiosta patterilämmitystalossa sähköenergiaa kuluu vain huoneiston lämpöhäviöiden verran. Patterilämmitys ottaa nopeasti huomioon asumisesta (ihmiset, ruuanlaitto ym.) aiheutuvan ilmaislämmön. Lisäksi eri huoneiden lämpötilat voidaan helposti säätää tarkasti erikseen, mikä alentaa lämmityskuluja. Lämmityskäytössä talviarkipäivän osuus on puun ja käyttövesivaraajan käytöstä riippuen 30-36%. Yökäyttöisellä lämminvesivaraajalla varustetussa talossa 31%:n päiväosuus on tyypillinen.
 
 
Patterilämpö lyhyesti
 
- Sähköpatterilämmitys on investoinneiltaan pientalon edullisin lämmitysjärjestelmä.
- Säästä energiaa.
- Ottaa nopeasti huomioon muut lämmönlähteet, kuten asumisen ilmaislämmön ja puulämmityksen.
- Muotoilussa ja malleissa hyvin valinnan varaa
- Soveltuu hyvin tasaavaksi järjestelmäksi osittain varaavalle lattialämmitykselle.